Sölvesborgs stad har vuxit fram på sluttningen mellan Ryssberget i väster och havsviken i öster. Själva stadskärnan med sitt torg, gator och kvarter återspeglar fortfarande den medeltida köpstadens struktur och dimensioner. Omkring år 1800 sträckte sig en del av bebyggelsen bortom stadens tullar men först på 1870-talet sprängde staden mera definitivt sina hävdvunna gränser. Det ”moderna” Sölvesborg började sakta men säkert finna sin egen identitet och sin nutida form.
Lär känna Sölvesborg genom en stadsvandring, börja vid Stortorget, mitt i centrum och ta dig vidare längs slingrande gator i den gemytliga staden mellan olika historiska mål.
Stortorget
Torget är centrum i staden som växte fram under 1300-talet. I alla hörn mynnar två smala gator, en ovanlig medeltida stadsplan. Flera av byggnaderna runt torget är från 1800-talets första hälft och uppfördes efter den stora branden 1801. Torgbrunnen Ask och Embla av Stig Blomberg invigdes 1948 och har motiv från stadens historia. Idag kantas torget av unika butiker, restauranger och mysiga caféer.
Rådhuset
Bredvid torget ligger rådhuset. En mäktig byggnad som började byggas 1804 efter ritningar av Fredrik Blom, men stod färdigt först 1833. Från rådhuset spelas klockspelet från 1974 fem gånger dagligen med olika melodier.
Nicolaigården
Runda rådhuset och följ gatan upp till den byggnadsminnesförklarade Nicolaigården som uppfördes 1830. Byggnaden fungerade som spruthus för borgarbrandkåren och mellan 1857–1908 som Sölvesborgs första telegrafstation.
Nicolaikyrkan
Bakom Nicolaigården ligger Sölvesborgs enda kvarvarande medeltida byggnad, den gotiska kyrkan vars äldsta del, koret, började byggas omkring år 1300. En tid senare tillfogades långhuset och därefter har kyrkan byggts ut i etapper. Kyrkan renoverades 1905–06 då de sengotiska kalkmålningarna från 1400-talets början togs fram och kompletterades även med helt nya figurer där man tyckte det passade. Intill kyrkan finns lämningar av ett karmeliterkloster, inrättat 1486 enligt beslut av påven Innocentius VIII. Norr om kyrkan ligger prästgården från 1833.
Norregatan
Sölvesborgs charmigaste gata? Det är det många som tycker om den unika gatan med små gatuhus från en svunnen tid.
Sölvesborgs stadshus
Straxt nedanför Norregatan ligger stadshuset stod färdigt 1985. Stadens gamla varmbadhus från 1923 utgör idag en del av stadshuset. Den nyare byggnadsdelen har utformats för att passa in i stadsbilden och är ritad av Sölvesborgs fd stadsarkitekt Jan Lagerås.
Hästtorget
På andra sidan gatan ligger Hästtorget som fick sitt namn på 1840-talet då staden hade fått tillstånd att hålla kreatursmarknader. I torgets ena hörn finns stenkrubban där hästarna släckte sin törst bevarad. Parken och dess omgivning smyckas av olika skulpturer, bland annat Ariel.
Stadshotellet
Strax ovanför Hästtorget ligger en pampig byggnad, uppförd i neobarock stil med inslag av jugend. På fasaden ses Afrodite i en nisch. Hotellet är till stor del ombyggt till lägenheter och Festsalens vackra ljuskronor pryder nu stadsbiblioteket. Här kan ni pausa med en härlig lunchbuffé av thailändskt slag.
Tingshuset
Tingshuset är Sölvesborgs och Blekinges mest berömda byggnad. Den uppfördes 1919-1921 efter ritningar av Erik Gunnar Asplund, den enda svenska 1900-talsarkitekt som fått internationellt inflytande. Byggnaden är ett tidigt exempel på den s.k. 1920-talsklassicismen. Dess stora gavel i gatans fond är ett klassiskt motiv som Asplund använde för att ge det inte särskilt stora huset en monumental karaktär. Gå gärna in och titta om det är öppet.
Järnvägsstationen
Från Tingshusets entré ses Järnvägsstationen rakt nedanför backen. En vacker byggnad som numera är byggnadsminnesförklarad stod färdig 1899 och ersatte då en numera riven stationsbyggnad från 1876. Sölvesborg hade ett väl utvecklat järnvägsnät med linjer till Kristianstad och Karlskrona, till Älmhult och ut på Listerlandet. Idag går Öresundstågen mellan Karlskrona och Helsingör.
Skeppsbron
I Sölvesborg har sjöfarten varit viktig för utvecklingen och välståndet. Mellan Skeppsbron i hamnen och Stortorget löper Skeppsbrogatan, stadens pulsåder. Längs gatan låg också under slutet av 1700-talet, ett fajansbruk, som tillverkade vardagsgods av hög teknisk och konstnärlig kvalitet.
Sölvesborgs Museum
Museet är inrymt i gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin från 1830-talets början och stod färdigt som museum 1982. I bottenvåningen kan man följa Listers historia. Grävningsfynden från Sölvesborgs slott och Vårfruklostret vid kyrkan intar en central plats. På andra våningen visas en mångsidig samling kulturhistoriskt intressanta föremål och miljöer från främst 1800-talet. I murverket sitter alltjämt de järnringar, vid vilka dragdjur och lastvagnar brukade förankras.
Sölvesborgs slott
Sölvesborgs slott var strategiskt beläget mellan vattnet och Ryssberget och började byggas på 1200-talet som skydd mot det danska rikets fiender. Slottet hade då ett 30 m högt centraltorn och sägs ha liknat Kärnan i Helsingborg. Drottning Margareta och kung Erik höll möte på slottet 1402. Unionsstriderna medförde att både slott och stad kom i händelsernas centrum. 1564 var slottets militära betydelse slut och brändes ner av danskarna för att inte hamna i svenskarnas och Erik XIV:s händer. Idag är slottet i ruiner, men ett populärt utflyktsmål. Ta med fikakorgen och njut av miljön i slottsparken eller på slottsudden.
Sölvesborgsbron
Den 760 meter långa gång- och cykelbron mellan stadskärnan och den nya stadsdelen Ljungaviken är faktiskt Europas längsta. Bron har tilldelats flera priser, bl a som en av världens tio mest intressanta broar. Halvvägs över bron kan du stanna för en paus på Kaninholmen, här finns både grillplatser och bänkar. Klättra upp i utsiktstornet och ta del av utsikten över hela hamninloppet. På kvällen tänds bron upp i skiftande färger som skapar en häftig stämning.
Köpmannagården
I utkanten av Stortorget ligger Köpmannagården, som är en väl bevarad handelsgård och sträcker sig från Stortorget längs Lilla Skolgatan genom kvarteret till S:t Andreasgatan. Det representativa affärs- och bostadshuset mot torget avskärmar en kullerstensatt gård. Byggnaden mot Stortorget fick sin nuvarande utformning 1852, men har sitt ursprung i ett envåningshus från 1830.