Brygghuset Café & Art i Blekinge

FAQ

Varför används ett akademiskt språkbruk i strategin? 

Vi strävar efter ett tillgängligt språk, samtidigt som vi vill främja ett gemensamt språk och möjliggöra för samarbeten mellan företag inom och utanför länet samt för Blekinge med andra regioner och nationella aktörer. Blekinge ligger i framkant inom många områden och det vill vi vara även inom besöksnäringen. Språket i strategin syftar även till att möjliggöra för ökade investeringar i besöksnäringen, detta genom att använda begrepp som öppnar dörrar för nya pengar in i branschen, utan att varje enskild aktör ska behöva sätta sig in i flera andra strategier på europeisk, nationell och regional nivå. 
Vi är medvetna om att vissa begrepp är nya, men hoppas att vårt vägval på sikt ska vara mer gynnsamt för Blekinge än att det hämmar arbetet.  På sista sidan finns en ordlista som beskriver de mest centrala begrepp. Hittar ni andra begrepp i strategin som ni önskar addera – vänligen återkom med detta.  
 

Hur förhåller vi oss till de globala miljö- och samhällsutmaningarna? 

Vi har försökt att utifrån ett kritiskt förhållningssätt, gå i en riktning där vi i första hand belyser möjligheter och hur vi kan tillvarata dessa. Att vända det utmanande till något positivt har varit ett viktigt förhållningssätt.  Dock finns just klimathotet samt dess effekter som en grundläggande faktor som inte går att blunda för och som påverkar så mycket mer än bara miljön/ekologiskt perspektiv, det påverkar även människorna, företagen, infrastruktur och service i samhället. Det har också varit styrande i målgruppsfokuset.

 
Hur kommer strategin att utvärderas?

Avsnittet uppföljning och lärande kommer att kompletteras i bilaga, med metoder för uppföljning samt visualisering över tid.
Det formuleras ett antal mål i strategin vilka kommer att utvärderas kontinuerligt fram till 2030.  


Vilka aktiviteter ska göras och vem tar ansvaret?

Avsnitt Genomförande kommer att kompletteras med en utvecklad beskrivning av samverkanstrappan, samt visualisering av befintliga strukturer för samverkan som vi vill bibehålla och vidareutveckla. Aktiviteter och resurstillsättning ligger på nivå Handlingsplan/verksamhetsplan och följer de årshjul som respektive aktör har för sin organisation.  Det offentliga arbetar parallellt med framtagning av handlingsplan för 2025-2026.  


Hur omfattande är strategin?

Vi strävar efter en balans mellan kort och kärnfullt och samtidigt med kravet att ändå innehålla allt av väsentlighet.  
För att strategin ska tillgodose både behov av en kort version och en version av fullständig karaktär har vi valt att sammanfatta de viktigaste punkterna med Strategin på en sida.  

 

Hur djupgående ska en strategi vara?

Strategi är en övergripande plan som ger oss tydliga vägval för att kunna nå långsiktiga mål. Vi ser det som ett styrinstrument som verkar bakomliggande i alla de handlingar som genomförs. Handlingarna styrs av framtagna handlingsplaner –dessa ska vara mer djupgående och ger mer precisa tillvägagångssätt.

Besöksnäringsstrategin är en underliggande, tematisk plan till den Regionala utvecklingsstrategin Växtplats Blekinge, och ska bidra till dess övergripande mål och prioriteringar, samtidigt som den ska ge vägledning till mer operativa insatser som definieras i handlingsplaner och verksamhetsplaner av strategins intressenter. Besöksnäringsstrategin fungerar som ett prioriteringsverktyg för framtida initiativ och satsningar.
 

 

När börjar vi arbeta efter strategin ?

Att ta fram en strategi är en lång process, då den ska fastslås i den högsta instansen inom Region Blekinge. Vi arbetar för att den ska tas upp hos Regionfullmäktige under hösten 2024 och därmed officiellt börja gälla, efter att den antagits. Till dess gäller den befintliga Besöknärignsstrategin. Under remiss och beredningstiden har representanter från Blekinges kommuner samt regionala aktörer påbörjat arbetet med att arbeta fram handlingsplaner för 2025-2026 per respektive utvecklingsområde.