Bron som finns placerad i det så kallade Frickasundet binder samman de två naturreservaten, Halens naturreservat med Pieboda naturreservat och skapar möjligheter för helt nya vandringsleder och friluftsliv.
Frickabron
Om Frickabron
Frickabron är en 83 meter lång hängbro över Halen, Blekinges största sjö.
Bron invigdes den 2 maj, 2020. Ett led i Olofströms stora satsning på friluftsliv och friluftsområden för både Olofströms boende och besökare. Tack vare projektet Sveriges Sydligaste Vildmark som tillsammans med Olofströms kommun samarbetade och skapade hela det nya friluftsområdet kring Halen.
Bredvid bron finns grillplats och rastplats och längs vandringsslingorna finns även rastplatser utsatta. Det går även att bada vid brofästet.
Under sommaren 2020 fick bron rekordmånga besök. I snitt passerade 350 besökare om dagen över bron.
Hitta hit
För att ta sig till bron går man med fördel till fots och utgår enklast från Halens camping där det finns gott om parkering. Karta över Halens friluftsområde finns att köpa för 20 kr i receptionen på campingen och på Medborgarcenter i Olofström men går även att ladda ner här. Har man svårt att gå kan man köra in vid hundbadplatsen, det finns en mindre parkering 300m innan brofästet. Eller varför inte testa att paddla dit från Kanotcentralen?
#frickabron
Frickabron har blivit Olofströms mest fotograferade besöksmål och har hamnat i topp över instagrammade platser i Blekinge. Följ gärna Visit Olofström på instagram eller Visit Olofström facebook för fler tips.
Tagga #frickabron #halen och #visitolofström nästa gång du är här!
2019 blev Olofström nominerad till Sveriges friluftskommun, för prissumman anlades en ny mötesplats vid Frickabron med ett stort runt bord som ger plats för många och en ny grillplats. Perfekt om du vill pausa vid bron.
Mer att göra runt omkring
För att lättare hitta, finns en karta att ladda ner: Halens Friluftskarta. Kartan visar också vart du hittar vindskydd, grillplatser och fina utsiktsplatser.
Det finns 3 vandringslingor i anslutning till bron.
- Halenrundan 5,7 km.
- Rödhultsrundan 11,6 km.
- Olsarundan 6,7 km.
Testa även de närliggande ridlederna om du vill komma hit med din häst och njuta en heldag, eller samla familjen för en outdoor cooking dag. Läs vårt matlagnings reportage där Nature By Andreas ger förslag på recept och tips när man är ute. Här planeras även att skapas ett helt nytt "Halen lopp" om du är löpare och vill utmana dig. För familjen planeras både äventyrsdagar och roliga aktiviteter framöver.
Historian bakom namnet
FRICKABRON – Ett namn, flera historier.
Kronolänsman Jöns Andreas Frick föds den 4 augusti 1794 i Glemminge, strax nordost om Ystad. I mitten av 1820-talet gifter han sig med Regina Bothilda Kihlgren. Det unga paret Frick flyttar sedan till Blekinge och Gammalstorps socken, där de arrenderar en gård. Under åren i Gammalstorps socken föds parets tre barn. År 1837 flyttar familjen till Holje i Jämshögs socken, där J.A. fått en tjänst som kronolänsman. Han förekommer flitigt i domböckerna i sin egenskap av länsman och därmed också allmän åklagare. Hans kanske mest spektakulära mål gäller giftmördarna Bengta Olsson och båtsman Håkan Jönsson Bollman i Farabol. De båda dömdes till döden och avrättades genom halshuggning på galgbacken i Pukavik, den 19 januari 1854.
En knapp månad senare den 10 februari 1854, sker den tragiska olyckan då Jöns Andreas Frick drunknar i sjön Halen. Händelsen omnämns bland annat i Blekingeposten:
Den sällsynt duglige kronolänsman Frick, har beklagligen drunknat under sin färd öfwer sjön.
Huruvida det var en olycka eller ej, finns det delade meningar om. Likt viskleken så förändras sanningen eller skrönan längs vägen. I en version påstås det varit självmord, men den mest berättade historien är denna:
Länsman Frick var ute på jakt i det som idag är Halens naturreservat. Hans hund fick spår på något vilt och drog ut över isen. Länsman Frick följde efter och fick se sin hund kämpa för livet, då hunden hade gått genom isen. Med fast övertygelse att rädda sin kära jaktvän, gjorde länsman Frick ett försök att rädda sin hund. Den tragiska olyckan var ett faktum och både hund och länsman drunknade. Platsen där olyckan ska ha skett, är just under bron. Jaktlaget fann Fricks bössa på isen, varför han snabbt hittades och kunde bekräftas död. Bössan togs om hand i släkten och hamnade så småningom hos handlare Allan Holmberg i Gränum. Inom släkten Holmberg har sedan bössan gått vidare i generationer. Vid invigningen av Frickabron den 2 maj 2020, skänktes bössan av Bengt Holmberg från Bjärrred till Olofströms museum. På museet finns bössan nu att beskåda. Sundet fick en tid efter den tragiska olyckan, namnet Frickasundet.
Nu har också bron fått namn efter ”den sällsynt duglige” kronolänsman Frick.
Uppgiftslämnare: Rotfast, Ylva Silverbern, Hans Blomqvist, Johnny Karlsson
Dela din upplevelse
- av Sveriges Sydligaste Vildmark
Tagga #visitblekinge och #frickabron när du är ute och inspirera andra
Läs mer
Fler reportage & tips runt om Frickabron