Heliga Kors kyrka i Ronneby

Heliga Kors Kyrka

Blekinges gotiska juvel där historien lever

I hjärtat av Ronnebys medeltida kvarter reser sig en byggnad som överlevt nio århundraden av svensk historia. Heliga Kors Kyrka, med sina majestätiska valv och dramatiska förflutna, har inte bara överlevt tiden - den har förtjänat två stjärnor i Guide Michelin och fortsätter att förundra besökare från hela världen.

Yxmärket i Heliga Kors kyrka, Ronneby
Heliga Kors kyrka - Port med yxmärke tiden vid Ronneby Blodbad.
​​​​​​

 

När man kliver in genom den historiska kyrkporten, där yxmärken från Erik XIV:s soldater fortfarande syns, möts man av ett rum där historiens olika skikt blir levande. Taket pryds av handmålningar från tre olika århundraden, där Sveriges äldsta bevarade målning av Sankt Göran och draken samsas med dekorationer från både 1500- och 1600-talet.

Heliga Kors kyrka, entré till kyrkogården och yxmärket inne i kyrkan
Heliga Kors kyrka - Portal.

 

 

Historia och nutid möts i Ronneby

Kyrkans historia är djupt sammanvävd med stadens öde. Under det fruktansvärda Ronneby Blodbad 1564 sökte hundratals invånare skydd inom dess murar. Tre århundraden senare, när stora delar av Ronneby förtärdes av den förödande stadsbranden 1864, stod kyrkan och det omkringliggande Bergslagen-kvarteret mirakulöst nog kvar som ett vittne till stadens historia.

Idag är Heliga Kors Kyrka mer än bara ett historiskt monument. Den är en levande del av stadsbilden, omgiven av charmiga kullerstensgator och välbevarad 1700-talsbebyggelse. Den gamla Munktrappan, som leder upp från torget till kyrkans entré, är fortfarande den väg många Ronnebybor tar för att nå denna historiska juvel.

För besökaren erbjuder kyrkan en unik möjlighet att uppleva svensk historia på nära håll. De gotiska valven, byggda på 1300-talet, bär fortfarande sina originaldekorationer. Varje sten, varje målning berättar en historia om konstnärskap, tro och överlevnad genom århundradena.

Heliga Kors kyrka i Ronneby, Blekinge
Heliga Kors kyrka - Interiör.

 

Det är kanske just denna kombination av dramatisk historia och tidlös skönhet som gör Heliga Kors Kyrka så fascinerande. Den står där som ett levande bevis på att vissa platser bär på mer än bara historia - de bär på själva essensen av vår kulturella identitet.

För den som vill uppleva en av Sveriges mest remarkabla medeltida kyrkor är ett besök i Heliga Kors Kyrka ett måste. Här finns guidade turer tillgängliga för den som vill fördjupa sig i historien, eller möjlighet att på egen hand utforska denna arkitektoniska pärla som överlevt både blodbad och stadsbränder för att berätta sin historia för nya generationer. I Heliga Kors Kyrka lever historien vidare, lika relevant och fascinerande idag som för nio århundraden sedan.

Som Guide Michelin så träffande uttrycker det - detta är en upplevelse värd en omväg.

Heliga Kors kyrka

En av Blekinges mest imponerande byggnadsverk! Vill du känna historiens vingslag är denna kyrka ett absolut måste att se när du är i Ronneby. Kyrkan har en fascinerade historia. Visste du att?

1. Munktrappan, som ligger precis vid torget, tar dig upp till Heliga Kors kyrka. Denna magnifika byggnad är Ronnebys äldsta och byggdes mellan 1100-1200-talet.

2. Under 1300-talet bestämde man sig för att bygga ut kyrkan och höja taket genom att bygga valv. Inne i kyrkan kan du upptäcka fantastiska målningar från 1400-, 1500- och 1600-talet, inklusive den äldsta målningen - St. Jörgen och draken.

3. Heliga Kors kyrka bär också på en mörk historia. År 1564 intog svenskarna och Erik XIV den då danska staden Ronneby Minst två tusen människor dog i det som idag kallas "Ronneby blodbad". Det var en av de mest brutala massakrerna i Norden, och det är en historia som fortfarande berör oss idag.

4. Inne i Heliga Kors kyrka finns en gammal kyrkdörr från tiden för Ronneby Blodbad har bevarats, den bär huggmärken från den svenska kungens män som försökte ta sig in i kyrkan där många av stadens invånare hade sökt skydd.

5. 1864 var Storbranden i Ronneby, där i stort sett hela Ronneby brann upp, förutom området Bergslagen, ett kvarter nära kyrkan med hus från 1700-talet och små kröka gator, som mirakulöst överlevde branden och idag är ett välbesökt område och i allra högsta grad en levande stadsdel.