Olofström satsar på miljö, friluftsliv och att ha levande parker runt om i kommunen. Det har resulterar i flera nomineringar och priser for de olika initiativen. Man inser snabbt vilka stjärnor och eldsjälar som finns och verkar i Olofström! Här är några av årets höjdpunkter och utnämningar samlade från 2019. Hoppas ni blir lika stolta som vi över Blekinges och Sveriges Sydligaste Vildmark!
Olofströms är Sveriges friluftskommun 2019!
I maj utsåg Naturvårdsverket årets friluftskommun och Olofströms kommun blev vinnaren. En av anledningarna är det arbete som gjorts med att ta fram ett naturvårds- och friluftsprogram tillsammans med invånare, föreningar och organisationer.
Motiveringen löd: Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Hela processen dokumenterades och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram. Man har även bildat ett naturvårds- och friluftsråd där föreningar och organisationer som använder naturen och skogarna runt Olofström ingår.
Under 2019 har Olofström fortsatt att utveckla friluftslivet och invigt nya Halens naturreservat som fått en ny skötselplan och en tillgänglighetsanpassad led runt Blåsegylet. Utöver detta har Blekingeleden rustats upp och Olofström har blivit en del av Skåneleden genom etappen Boafall-Halens Camping. Och det händer fler saker! Just nu pågår byggnationen av en hängbro över Frickasundet i Halen som ska binda samman östra och västra delen av Halens naturreservat. Parallellt med detta pågår arbetet med att uppgradera alla lederna i naturreservatet och att ta fram en ny karta. Invigningen av nya hängbron och lederna blir lördag 2 maj i samband med Äventyret Halen 2020. Mer info kommer under våren!
Kyrkhults förskola är bäst i Sverige!
Kyrkhults förskola tilldelas priset Årets Hållbara förskola via Grön Flagg – Håll Sverige rent stiftelsen.
1770 förskolor och skolor ingår i programmet Grön Flagg och förskolan i Kyrkhult kvalade in bland de fem finalisterna. Den 11/11 klockan 11.11 skulle vinnaren avslöjas på Håll Sverige Rents Facebooksida och där kunde man läsa att Kyrkhults förskola var årets vinnare! Med motiveringen – Undervisning med stor bredd och variation där barnen har getts rika möjligheter till nya kunskaper inom hållbar utveckling. För ett hållbarhetsarbete där barnens tankar och idéer har stått i centrum och för att barnen själva har förstått hur viktigt det är att sprida sin kunskap utanför förskolan. Förskolan har arbetat med Biologisk mångfald, Från jord till bord – Rädda regnskogen och Vad händer med skräpet? - Barnen är helt överens: ”Det är de vuxna som skräpar ner och barnen som plockar upp.”
Priset som bestod av ett diplom som är tillverkat av återvunnen plastskräp som samlats in vid marin nedskräpning, Håll Sverige rent flagga och ett presentkort i samarbete med Akademibokhandeln hämtades under högtidliga former på Håll Sverige rents kontor i Stockholm, med pompa och ståt!
Inte nog med det, Kyrkhults förskola vann även Världsnaturfondens Earth hour tävling för andra året i rad, där barnen bland annat har fått ökade kunskaper om regnskogen, klimatförändringar, biologisk mångfald och odlingar. Barnen gjorde en film om vad de lärt sig och fick som pris ett diplom samt att WWF planterade ett träd på Borneo för varje barn på avdelningen.
Stort grattis till förskolan, alla barn och förskolans personal som tillsammans uppmuntrar och sprider sitt arbete om hur man blir en bra planetskötare.
Heja Tulseboda Brunnspark, vilket stjärnskott!
Tulseboda Brunnspark har blivit nominerad till den europeiska utmärkelsen ELCA Trend Award 2020! Detta för arbetet som gjorts inom KOM-projektet att utveckla en trädgårdsanläggning som ska främja hälsa och lärande. Tulseboda Brunnspark är en av fem svenska utemiljöprojekt som nominerats till det europeiska priset ELCA Trend Award.Juryns motivering var att projektet på ett kreativt och inkluderande sätt utvecklat en kulturhistorisk parkmiljö med fokus på pedagogiskt lärande och delaktighet från förskola, skola och invånare på orten.
I våras efterlyste Trädgårdsanläggarna svenska utemiljöprojekt på uppdrag av den europeiska organisationen ELCA. Nu har fem anläggningar runtom i Sverige nomineras till priset och bland dem hittar vi Tulseboda Brunnspark i Kyrkhult. Sommaren 2020 kommer en jury från ELCA att besöka Sverige och samtliga nominerade för att därefter utse en vinnare. Den vinnande anläggningen bjuds in till en gala i Nürnberg för att motta utmärkelsen.
Det här är inte första gången som parkanläggningen i Kyrkhult uppmärksammas. I augusti 2019 tilldelades Tulseboda Brunnspark årets kommunpris av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare på deras kongress i Uppsala.
Årets Eldsjäl och Årets Miljöpris 2019
Oscar Wahlman går ibland under namnet ”the Traveling Garbage man” och har för sitt outtröttliga arbete med att samla skräp och skapa opinion mot nedskräpning har han fått 2 fantastiska priser under 2019. Han har både blivit nominerad och vunnit Årets Eldsjäl samt fått årets miljöpris i Olofström.
På facebooksidorna The Traveling Garbage Man och Håll Olofström Rent kan man följa var det är skräpplockning på gång, få härliga hejarop och ibland ge utlopp för sin frustration som en medlem skrev
Vem fan kastar allt skräp, det måste ju ta slut nån gång.
Oscar engagerar och visar hur enkelt och roligt det är att plocka skräp och göra det tillsammans. Prissumman 10000 kr kommer användas på ett sätt som ska gynna gruppen "håll olofström rent.
Utmaningen för 2020 blir att försöka göra sig av med allt järnskrot de hittat på ett smidigare sätt, istället för att bara slänga skroten på miljöstationen så vill han kunna sälja skroten på något sätt, pengarna för skroten Oscar skänka till barncancerfonden. Redan nu går alla pengarna från pantflaskor och burkar till Barncancerfonden
Årets kulturpris 2019
För att kunna vinna kulturpriset ska personen vara en utövare av kulturell verksamhet med anknytning till Olofströms kommun. Det gäller såklart även årets vinnare som är kända på flera olika sätt i Olofströms kulturliv. Årets pristagare är Gunni Bengtsson och Johnny Isaksson. Den 6e december delas priset ut och motiveringen läses upp.