Längtar du efter att snöra på vandringskängorna och upptäcka Blekinges fina leder? Vi vill inspirera fler att ta bussen till äventyret och guidar dig till aktiviteter, busslinjer och hållplatser att hålla koll på. Här är ytterligare tips på fin vandring i Blekinge. Leder som du når just med Blekingetrafikens bussar men också med deras skärgårdsbåtar.
Nå lederna kollektivt
Nå lederna med båt
Tre favoriter som du enkelt når med skärgårdstrafiken. Att åka båt ut och vandra är ett utmärkt sätt att uppskatta havets närhet med vandringsskor på fötterna. Här får du tips på tre favoriter som du enkelt når med hjälp av skärgårdsbåtarna.
Hanö
Magisk och mytomspunnen naturpärla
Stillheten är ögonblicklig och vinden mojnar utan förvarning, som om naturen försöker få oss att lyfta blicken och titta ut över det mäktiga naturområdet där Bönsäcken sträcker sig mot Listershuvud på andra sidan vattnet. Om allt blir som Länsstyrelsen vill så blir Hanö och Listershuvud inom bara något år Blekinges första och Sveriges 31: a nationalpark, skyddad för sin kustnära ädellövskog vars pampiga avenbokskogar tillhör de två största i landet (både Hanö och Listershuvud).
Hur långt? Den vita leden är 4,3 km lång.
Ta dig dit: Med båt från Nogersund (25 minuter). Du tar dig fram och tillbaka till Nogersund med buss nummer 2 från Sölvesborgs resecentrum.
Bo: Hanö Vandrarhem
Tärnö
Längst ut i Hällaryds skärgård
Härliga Tärnö är inte bara en av Blekinges mest pittoreska öar utan också ett landmärke för den som vill uppleva den yttersta skärgårdens variationsrika natur. Här kan du njuta av utsikten från Drakaberget och besöka den gamla träfyren från 1910 som sägs vara Sveriges äldsta träfyr som fortfarande är i drift, om än obetydlig.
Hur långt? 5,4 km runt hela ön.
Ta dig dit: Enklast med M/F Vindskär från Karlshamn (40 minuter). Man kan också åka båt från Matvik (M/F Anemon) eller från Tjärö med M/F Vindskär.
Bo: Glampingtält eller stuga som du hyr av Malin Eriksson på Destination Tärnö.
Tjärö
Blekinges Bullerbyn
Det är ingen överdrift att hävda att Tjärö är Blekinges vackraste ö, skyddad för sin helhet och för sitt enastående odlingslandskap. Förmodligen började Tjärö befolkas redan på bronsåldern för 3700 – 2500 år sedan och när befolkningen var som störst på 1700-talet fanns det sex olika gårdar på ön. Bortsett från fiske och jordbruk så försörjde sig Tjärös bofasta också på stenhuggeri och båtbyggeri.
Hur långt? Det finns en gul led i söder (3km) och en blå led i norr (1,5km).
Ta dig dit: Med skärgårdstrafiken från Karlshamn (M/F Vindskär), från Ronneby eller från Järnavik med Tjärös egen M/F Tjärö.
Bo: På Tjärö kan du bo med vandrarhemsstandard eller hotellstandard med egen dusch och toalett på rummet. Det finns också möjlighet att tälta. Boka via Tjärö
Nå lederna med buss
Tre goda exempel på vandringsturer som du når med buss.
Blekinge är fullt av härliga vandringsleder som sträcker sig längs vattnet, runt en sjö eller rakt genom skogen från en vacker plats till en annan. Här får du tips på tre favoriter som du enkelt når med buss.
Blekingeleden
Etapp 2 & 3 mellan Östafors och Halens Camping
Fantastiska Östafors vid Holjeåns östra strand bjuder på fina naturupplevelser oavsett om du bara traskar förbi eller väljer att stanna över natt. Här finns ett läckert vindskydd, som smälter ihop med naturen på ett trevligt sätt och närhet till både vatten och fina naturområden. Från Östafors kan du fortsätta längs Blekingeleden etapp tre till Olofström eller längs etapp 2 söderut mot Grundsjön och sedan vidare mot Sölvesborg.
Hur långt? Etapp tre mellan Östafors – Halens camping är 16 km och etapp två mellan Östafors – Grundsjön lika lång (16 km).
Ta dig dit: Med buss 561 från Sölvesborgs resecentrum mot Olofström (41 minuter). Bussen stannar i Östafors strax sydost om vindskyddet och etappstarten.
Bo: Tält eller vindskydd. Du hittar Pensionat Strömbacken tre hundra meter från vindskyddet.
Laxaleden
Följ ån mellan Svängsta och Mörrum
Att vandra längs välkända Mörrumsån är som en lisa för själen. Särskilt i för- och eftersäsong, då Mörrumsån och Laxaleden bjuder på unika naturupplevser utan särskilt mycket trängsel om utrymmet. På flera håll syns tydliga spår av mänsklig närvaro, exempelvis gamla industrier, fiskeplatser, dammar och kraftverk. I Marieberg strax söder om Svängsta kan man se hur det återställda vattendraget förändrats efter det att kraftverket och dammen rivits. Magiska lövskogssalar och häftiga hängbroar över Mörrumsån.
Hur långt? Laxaleden mellan Svängsta och Mörrum är ca 12 km.
Ta dig dit: Linje 1 från centrala Karlshamn till Svängsta centrum (30 minuter).
Bo: I Mörrum kan du bo på Hotell Walhalla
Svalemålaleden
Vackert och mysigt nära kusten
Svalemålaleden börjar i Järnavik och följer havsbandet nästan ända ut på Gyö. Du passerar genom vackra ädellövskogar, upp på blankpolerade klipphällar med magisk utsikt över kustlandskapet och ner igen i vackra gläntor, härliga vikar och mäktiga fikaplatser längs havet. Du som inte vill vandra särskilt långt kan ta tvärvägen från Sandvik över till Svalemåla stugby och tillbaka till Järnavik igen. Ta gärna med kol och något att grilla då det finns flera grillplatser längs leden.
Hur långt? Svalemålaleden är 6,3 km lång. Om du tar den korta vägen är leden omkring 2 km kortare.
Ta dig dit: Åk den anropsstyrda bussen linje 251 (du måste ringa och meddela att du vill åka med 0455-165 00) mellan Bräkne-Hoby och Järnavik som tar 8 minuter.
Bo: Svalemåla Stugby