Youtube video fallback image

Vandra längs Mörrumsån

Upplev den lummiga grönska och lugnet på Laxaleden längs Mörrumsån

Vandring längs Laxaleden i Blekinge









 

Vad är Laxaleden?

Laxaleden är en pittoresk vandringsled belägen i hjärtat av Blekinge, Sverige. Sträckan är cirka 30 kilometer lång och sträcker sig från Elleholm till Hofmansbygd, där den följer den natursköna Mörrumsån och erbjuder vandrare en blandning av naturlig skönhet och  Leden har varit en viktig rutt i århundraden och tjänade ursprungligen som en väg för fiskare och handlare. Idag står den som ett bevis på Blekinges rika kulturarv och dess varaktiga koppling till naturen.

Varje gång jag kliver ur min bil i en bokskog i Blekinge blir jag helt blown away!

Vandring längs Laxaleden i Blekinge

Bästa tiden att vandra

Den bästa tiden att vandra Laxaleden är från sen vår till tidig höst när vädret är milt och floran är i full blom. Maj till september erbjuder de mest behagliga förhållandena med långa dagsljus och livfull natur.


Att ta sig till Laxaleden

Laxaleden är lättillgänglig med bil eller kollektivtrafik. Startpunkten vid Elleholm kan nås via E22 och det finns gott om parkeringsmöjligheter. Alternativt kan du ta buss eller tåg till Mörrum och börja din vandring därifrån.




 







 

Vad kan du förvänta dig längs leden?

Vandrare kan förvänta sig att möta frodiga bokskogar, fridfulla flodstränder och böljande jordbrukslandskap. Leden erbjuder fantastiska vyer, särskilt där Mörrumsån slingrar sig genom landskapet.

Laxaleden är hem för ett rikt djurliv, inklusive rådjur, rävar och olika fågelarter. Floden är känd för sin lax, och du kan se fiskare prova sin lycka längs vägen.








 






 

I Blekinge finns många vandringsleder. Några går genom skog och några längs kusten. Laxaleden, utanför Mörrum, är lite extra av allt. Den startar i Elleholm och följer Mörrumsån ca 3 mil norrut till Hofmansbygd, genom odlingslandskap och skogar. Leden är perfekt för alla, för det är så enkelt att anpassa sin upplevelse. Vissa sträckor och partier kan vara lite smala och branta. Med hjälp av appen Vandra i Karlshamn , får du jättemycket info om hur leden går, vart man hittar parkering och eldstäder, vindskydd eller andra intressanta punkter. På så vis kan du välja själv vart du vill starta och vilken sträcka du vill gå.


Vandring längs Laxaleden i Blekinge








 

Varför ska man vandra?
Vandring är en fantastisk aktivitet som är tillgänglig för alla. Spelar ingen roll om du är ung eller gammal, vältränad eller inte. Det går att anpassa så det blir en trevlig upplevelse. Att ta på sig ett par gympaskor och ge sig ut i naturen kommer garanterat att ge dig en känsla av välbefinnande. Det finns flera studier som visar på många, många hälsoeffekter av vandring. Jag ska inte rabbla upp alla här, men tro mig när jag säger att det är bra för både kropp och knopp. Många personer upplever vandring som en aktivitet med lågt tempo, en form av lugn och känsla av här och nu. Och så är det bra för plånboken. Att vandra i sin närmiljö kräver inte att du hyr eller köper massa ny utrustning.

Välbefinnande vandring längs Mörrumsån i Blekinge

Djursällskap längs Mörrumsån, fritt betande får

Vad behöver man ha med sig?
Ja, faktiskt inte så mycket om du är ute över dagen. Spana in väderprognosen och pricka in en dag med en god prognos. Packa en ryggsäck med en flaska vatten, lite fika och en kikare eller kamera. Svårare än så behöver det liksom inte vara. Eller, det finns ju några fler “bra-att-ha-saker” man kan tänka på om man ska vara ute en heldag. Spana in “ Andreas vandringstips” i slutet av artikeln för inspiration. Vill man vandra lite längre och övernatta i ett vindskydd eller tält, behöver man såklart ha med sig några fler saker.

Övernattning i stuga, tält eller vindskydd längs Laxaleden i Blekinge, allt går.


Hur kan en dagstur se ut?
En dag i slutet av Maj, åkte jag tillsammans med en vän till Elleholm, söder om Mörrum. Här börjar alltså Laxaleden. Vi läser på en informationstavla om bygdens historia, innan vi börjar vandra. Med oss har vi varsin ryggsäck med lite fika - en kaffetermos, några kanelbullar och en liten chokladkaka. Och så en flaska vatten förstås. Det är ju alltid gott. Jag har även med mig min kamera. Jag hoppas, som alltid, på spännande djurmöten och fina naturvyer. På fötterna har vi lite grövre sneakers, inga vandringskängor. Vi har även med oss varsin tunn regnjacka. Man vet ju aldrig.

Elleholms By i Blekinge, fin vandring längs Laxaleden

Fikapaus längs Laxaleden i Blekinge

Vi går norrut, först längs en liten landsväg med fält på båda sidorna. Snart kommer vi bort från asfalten, in på en grusväg och ner till ån. Längs Mörrumsån möter vi flera fiskare som står ute i vattnet och fiskar lax. Vi pratar med både svenska och utländska fiskare. De tycker alla att det är en magisk plats. Det är lätt att hålla med. Här tar vi en fikapaus och njuter av solen, vattnet och fåglarna. Vi fortsätter längs åkrar, genom bokskogar, längs grusvägar, förbi vindskydd och eldstäder. Vi tar nästa paus i en glänta i bokskogen, precis intill vattnet, där ån gör en stor sväng. Vi ser en skygg kungsfiskare, kanadagäss och tärnor som flyger fram och tillbaka, precis över vattenytan. Såhär på våren är det bråda dagar med massa
aktivitet hos fåglarna. Vi sitter på en omkullfallen stock och bara tittar. Man ser så mycket mer när man sätter sig ner en stund. Strax norr om Mörrum har vi stämt träff med en vän som kör oss tillbaka till vår bil. Kommer man med egen bil och inte vill gå samma väg tillbaka får man planera lite eller välja en sträcka med närhet till buss. Nästa gång vi kommer hit, planerar vi nog allt för en längre vandring med övernattning. Här finns så mycket mer att se.

Gäss med sina ungar som flyter fram längs Mörrumsån i Blekinge

Sportfiskare på Mörrums Kronolaxfiske
Fiskesugen? Gå till Mörrumus Kronolaxfiske för mer info!


















 

Vill man vandra lite längre och kanske övernatta eller ta sig ut på stigar längre bort från stadsnära miljö, kan det vara både kul och säkert att använda sig av en erfaren guide. Då vet du att du får en bra, givande och säker upplevelse. Du får hjälp med packlistor och ofta kan man hyra eller låna utrustning såsom stormkök, riktiga tält med mera. En professionell guide ger dig också massa inspiration kring maten, som är så viktigt för en riktigt lyckad vandring.


Andreas vandringstips
Något som kan förstöra en annars härlig naturupplevelse är skoskav och en för tung ryggsäck. Packa därför inte för mycket saker. När man står hemma och håller i ryggsäcken kan den kännas lätt, men efter några timmar känns det ofta annorlunda. Ett sittunderlag, en vattenflaska, din favoritfika och en fulladdad mobiltelefon kommer man långt på. Om du inte har gått in dina skor ordentligt, kan det vara en god idé att ta med några skavsårsplåster. En tunn regnjacka kan vara en räddning om vädret slår om. Kommer man fram till en blöt bänk eller stock, kan man även sitta på regnjackan för att slippa bli blöt. Lägger du dig ner med ett grässtrå i munnen och njuter av utsikten kan regnjackan bli en skön huvudkudde. Även om det är molnigt ute, kan ett par solglasögon vara jätteskönt. Annars är nog mitt viktigaste tips att faktiskt ta sig ut. Just do it! Börja smått och öka successivt. Det finns så mycket natur som bara väntar på att få upptäckas av dig!

Jag hoppas vi ses i ett naturreservat, längs en vandringsled eller runt en eldstad!


Go tur! /Andreas

Relaterat

Läs fler artiklar av Nature By Andreas